Δευτέρα 24 Οκτωβρίου 2016

12 πράγματα που πρέπει να κάνεις όταν είσαι φοιτητής.


Δεν είναι απαραίτητο πως όλα τα παρακάτω είναι καλά. Ούτε ότι σου προσφέρουν κάτι. Πέρα από εμπειρίες ίσως. Πάντως, αν θες να λες πως ήσουν φοιτητής και πως το «εκμεταλλεύτηκες» στο έπακρο, πάρε μολύβι και χαρτί και άρχισε να τσεκάρεις.Ακολουθούν 10+2 πράγματα που πρέπει να κάνεις όσο είσαι φοιτητής, από έναν… απόφοιτο:


  1. Διάβασμα σε κάποια βιβλιοθήκη ή αναγνωστήριο. Μόνος ή με παρέα, το διάβασμα αυτού του είδους αποδίδει. Και γνωρίζεις και κόσμο. Το έχω ξαναπεί.
  2. Εγγραφή σε κάποια παράταξη. Ήδη φαντάζομαι τα σχόλια από κάτω, αν με ρωτάς, ναι, είμαι κατά των φοιτητικών παρατάξεων, αλλά αφού έτσι έχουν τα πράγματα, δε χάνεις τίποτα να το δοκιμάσεις. Δεν περνάει καν από το μυαλό σου τι θα δεις εκεί μέσα.
  3. Να φύγεις με Εράσμους. Υπάρχει η δυνατότητα. Κι εσύ την απορρίπτεις. Καλός είσαι. Αλλά μετά θα το μετανιώνεις.
  4. Κατ’αντιστοιχία, υπάρχουν και άλλες οργανώσεις, (βλ. AIESEC, JADE, AEGEE), κάποια θα σου ταιριάζει γαμώτο.
  5. Να πας Μύκονο με τη σχολή. Ή Αράχωβα. Ή και στα δύο. Πάντα το καλύτερο είναι και στα δύο. Είναι κάτι σαν την τριήμερη και την πενταήμερη στο σχολείο. Να μην έχεις ιστορίες να λες μετά;
  6. Να κάνεις πρακτική άσκηση σε κάποια εταιρία. Μαθαίνεις πολλά, το κρατάς και για το βιογραφικό σου. Σε βάζουν και σε μεγάλες εταιρίες. Μην το σκέφτεσαι και μην τεμπελιάζεις, μπορεί και να σε κρατήσουν μετά.
  7. Πάρε παραπάνω μαθήματα. Όπου υπάρχει η δυνατότητα να πάρεις παραπάνω μαθήματα (από άλλα τμήματα ακόμη καλύτερο), κάντο. Ξέρω. Βαριέσαι. Κι εγώ βαριόμουν. Αλλά σκέψου τι ευκαιρίες χάνεις. Σ.Σ. Καθηγητές μεγάλων σχολών, παίρνουν πολλά πολλά λεφτά εκτός των Πανεπιστημίων τους για να κάνουν διαλέξεις και τους πληρώνεις χρυσούς για να πας. Αυτό.
  8. Βρες ένα δικό σου «στέκι». Να πηγαίνεις με την παρέα σου, να ξενυχτάς (χωρίς λόγο τις περισσότερες φορές) και να αναλύεις όλες τις θεωρίες συνωμοσίας των ΑΝΕΞΕΛ (αυτό κι αν είναι χωρίς λόγο. Βασικά αν το κάνεις αυτό, έχεις πρόβλημα τώρα που το σκέφτομαι).
  9. Γενικά πάντως: Ξενύχτησε. Υπάρχουν πολλοί και καλοί λόγοι. Μεγαλύτερος δε θα μπορείς. Ούτε χρόνο θα έχεις, ούτε αντοχές.
  10. Κάνε σχέδια για μία δική σου επιχείρηση. Πριν αρχίσεις να με κράζεις στα σχόλια, θέλω να πω πως πρώτον, δεν είναι κακό να ονειρευόμαστε, δεύτερον, δε γίνεται να είσαι φοιτητής το 2013 και ακόμη να έχεις όνειρο να δουλέψεις στο δημόσιο και τρίτον χωρίς επιχειρηματικότητα και εξαγωγές, δεν πρόκειται να σωθεί ποτέ η χώρα. Τώρα γράψε ό,τι θες στα σχόλια, στα τέτοια μου.
  11. Μέθυσε. Ναι, δεν κάνει καλό. Ναι, δεν πρέπει να το γράφω. Όχι, δεν αφορά ανηλίκους κτλ κτλ. Αλλά είπαμε, τι είναι η ζωή χωρίς ιστορίες;
  12. Πάρε πτυχίο. Σημαντικό.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου